Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

Anahtar Kelime Araştırmasının Önemi Nedir?

Anahtar kelime araştırması veya anahtar kelime analizi, bir web sitesinin veya bir alan adının tamamının Google’a optimize edileceği anahtar kelimelerin aranmasını ifade eder. Amaç, sayfaya trafik çekmek için doğru anahtar kelimeler ve anahtar kelime kombinasyonları bulmaktır.

Bu yöntem ile ilgili web site, SERP’lerde (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) üst sıralarda yer alır. Google için anahtar kelime araştırması, SEO çalışmalarının ana ve ilk unsurudur. Anahtar kelime araştırmasından sonra, söz konusu web sitesinin içeriği Google’a optimize edilir ve External (Dış) SEO çalışmalarına geçilir. Peki anahtar kelime araştırmasının önemi nedir?

Anahtar Kelime Araştırması Nedir?

Anahtar kelime araştırması, kullanıcıların arama motorlarına girdiği anahtar kelimelerin aranması ve sınıflandırılmasıdır. Bu arama terimlerini bilmek, içerik veya şirketler arası pazarlama stratejinizi etkilemektedir.

Bu yazıda, size anahtar kelime araştırması için uygulanabilecek bir stratejiyi anlatacağım. Bu, önce potansiyel arama terimlerinin bir listesini oluşturmanızla başlayacak, ardından bu terimleri sizinle en alakalı anahtar kelimelere indirgemeniz şeklinde ilerleyecek bir stratejidir. Bu, başarılı bir anahtar kelime stratejisi geliştirmenin ve uygulamanın en basit yoludur.

Niş Anahtar Kelimeler

Niş anahtar kelimeler genellikle, anahtar kelime araştırmalarının ilk aşamasıdır. Az trafiği olan ancak aynı zamanda da az rekabet olan arama terimlerini belirlemek söz konusu olduğunda bu yöntem kullanılır. Bu nedenle, bu niş anahtar kelimeleri belirleyerek çok az çabayla çok hızlı bir şekilde SERP’lerde üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Bu anahtar kelimelerden bazılarında web siteniz için optimizasyon yaptığınızda, çok hızlı bir şekilde web sitesi için yüksek trafik elde edebilirsiniz. Ek olarak, niş anahtar kelimeler genellikle işlemseldir. Yani kullanıcılar belirli bir satın alma niyetiyle arama yapar.

Tanım olarak, niş anahtar kelimelerin uzun kuyruklu anahtar kelimelerle büyük oranda benzeşmektedirler. Hatta bazen birbirlerinin yerine kullanılırlar. Tüm uzun kuyruklu anahtar kelimeler niş anahtar kelimeler değildir, ancak niş anahtar kelimeler uzun kuyruklu anahtar kelimelerdir.

Anahtar kelimelerin sınıflandırılmasında arama amacına göre 3 farklı ayrım yapılır:

  • Bölgesel aramalar,
  • Bilgi aramaları,
  • İşlemsel aramalar.

Bu sınıflandırmanın yapılmasının sebebi, trafiğin daha hassas bir şekilde alınmasıdır. Yani web sitesinin hedeflerine karşılık gelen anahtar kelimelere göre yapılacak optimizasyonun belirlenmesinde yardımcı olurlar.

Bölgesel Aramalar

Bölgesel aramalar ile kullanıcı, özellikle zaten bildiği veya en azından var olduğuna inandığı bir sayfayı arar. Bu aramaya genellikle bir marka adı veya şirket/kurum adı eklenir. Genellikle bölgesel arama sonuçları, kullanıcının web sitelerine yaptığı önceki ziyaretlerden ilham almaktadır. Örneğin: “Amazon online alışveriş”.

Bilgi Aramaları

Bilgi aramalarında, kullanıcı özellikle bir soru sorduğunda veya bir sorunu çözmek için bilgi aradığında yapılan aramalardır. Örneğin: “Bisiklet tekeri tamiri” veya “kakaolu kek tarifi” gibi.

İşlemsel Aramalar

Bu tür aramalar, açık bir satın alma niyetine yahut direkt bir talebe dayanmaktadır. Örneğin: “Spor ayakkabı satın al”, “Araç kirala” ya da “Spotify indir” olabilir.

SEO optimizasyonu için anahtar kelimeleri araştırırken, web sitenizin hangi arama sorguları sonrasında SERP’lerde sıralanacağını belirlemenizi öneririm. Örneğin, yalnızca AdSense için oluşturulmuş sayfalar genellikle bilgilendirici arama sorguları için tasarlanmıştır.

Çevrim içi mağazalar, işlemsel anahtar kelimelerle potansiyel müşterilere ulaşır. Ancak bilgilendirici arama sonuçları da oldukça yararlıdır. Çünkü, marka bilinci oluşturma ve kullanıcı sadakati sağlamaktadırlar.

Uygun anahtar kelimeleri ararken, mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde inceleme yapmanızı öneririm. Anahtar kelime ne kadar ayrıntılı seçilirse, web sitesi o kadar trafik çeker. Ortalama bir internet kullanıcısı arama sorgusu başına ortalama 2,7 kelime kullanmaktadır.

Örneğin: Ceza hukuku konusunda uzmanlaşmış bir avukatımız var. “Avukat” gibi bir anahtar kelime arama için çok genel kaçacaktır. “Ankara Avukat” daha iyi bir tercihtir ancak yine de çok genel kaçmaktadır. “Ankara Avukat Ceza Hukuku” en uygun anahtar kelime olacaktır. Bu anahtar kelime aracılığıyla sonuç sayfasından gelen trafik, “avukat” aracılığıyla gelecek trafikten daha yoğun olacaktır.

Anahtar Kelime Araştırma Araçları

Arama motoru optimizasyonunda genellikle çok kapsamlı veri kümeleriyle çalışıldığı için, belirli işlemleri otomatikleştirebilen araçlarla çalışmayı öneririm.

Aşağıdaki araçlar, arama hacmi, rekabet veya anahtar kelime kombinasyonları gibi ek veriler de dahil olmak üzere bir alan veya web sitesi için uygun anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olacaktır. Bu anahtar kelime araştırma araçlarının çoğu ücretsizdir. Ancak araçların ücretsiz olması, kalitesiz oldukları anlamına gelmez.

Aşağıdaki listede birtakım anahtar kelime araştırma araçlarını sıraladım. Arada sırada elbette yeni ve araçlar da ortaya çıkmaktadır. Ancak listelenen bu araçlar başlangıç için olabilecek en temel araçlardır.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Ads, kendi Google Ads hesabınız olmasa bile çeşitli anahtar kelime öbeklerini analiz etmek için ücretsiz bir araç sunar: https://ads.google.com/intl/tr_tr/home/tools/keyword-planner/

Analiz için arama terimleri veya web sitelerini girebilirsiniz. Anahtar kelime planlayıcı, yaklaşık bir aylık ücretsiz arama hacmi ve olası tıklama sağlamaktadır. Daha fazla bilgi için Google Ads Keyword Planner’ı ziyaret etmenizi öneririm.

Google Trendler

Google Trendler’i kullanarak, belirli anahtar kelimelere yönelik arama ilgisi geçmişe yönelik olarak görüntülenebilir ve karşılaştırılabilir. Arama kutusundaki birkaç anahtar kelime virgülle ayrılmalıdır. Bu araç, bütçe sağlamak amacıyla SEA kampanyalarını planlamak için kullanılabilir.

Ubersuggest

Ubersuggest, Google aramanın öneri işlevini kullanır ve bunu alfabetik olarak düzenlenmiş bir genel bakışla sunar. Araç, konu araştırmasını ilerletmek ve anahtar kelime kombinasyonlarını bulmak için çok kullanışlıdır.

Keyword.io

Keyword.io Ubersuggest’in daha iyi bir versiyonudur. İşlevselliği keyword.io’ya oldukça benzer. Keyword.io ekstra olarak veri dışa aktarma, grafikler, en önemli açılış sayfaları vb. seçenekler de sunar.

Google Web Yöneticisi Araçları: Arama Analizi

Google web yöneticisi araçlarını, arama sorguları hakkında da bilgi sağladığı için öneririm. Arama sorguları anahtarı aracılığıyla görüntülemeler, tıklamalar, tıklama oranı ve anahtar kelimenin ortalama konumu gibi bilgileri edinebilirsiniz. Yeni “arama analizi” işlevi ile girilen arama terimleri hakkında daha kesin sonuçlar çıkarılmasına olanak tanımaktadır.

Vikipedi İstatistikleri

Vikipedi, en üst sıralardaki anahtar kelimeler için sayısız sıralamaya sahiptir. Trafik elde etmek için, Vikipedi istatistiklerinden ziyaretçi akışlarını görüntülemeni faydalı olacaktır.

Vikipedi ve Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’da (Keywords Planner) anahtar kelimeniz için Vikipedi sayfasına gitmek faydalı olabilir. Vikipedi genellikle bir konu hakkında çok kaliteli ve kapsamlı içerik sağladığından, yeni anahtar kelime fırsatları ve fikirlerini oradan edinebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması için Diğer İpuçları

İlk kez metodik SEO çalışması yapan web siteleri, en yüksek rekabete sahip anahtar kelime için hemen kolları sıvamamalıdır. Önce kolayca sıralanan anahtar kelimeler (eş anlamlılar veya uzun kuyruklu anahtar kelimeler) için temel bir strateji oluşturmak daha mantıklı olacaktır.

Konuya Odaklanmak

Anahtar kelimeler için optimizasyon önemlidir, ancak bir web sitesi oluştururken tek odak noktası da bu olmamalıdır. Google’ın amacı, yüksek kaliteli ve benzersiz içerik bulmak ve internet kullanıcılarına sunmaktır. Bunu başarmak için Google, “anlamsal arama motoru” veya “içeriğin anlamsal olarak tanınması” üzerinde çok çalışmaktadır.

Bu durum, yalnızca bir veya daha fazla anahtar kelimeyi tanımayı ve sınıflandırmayı değil, aynı zamanda “topics” olarak adlandırılan tüm konu komplekslerini de öğrenmeyi ve kavramayı da içerir. Bu nedenle, inatla tek bir anahtar kelime üzerinde optimizasyon yapmak yerine, bir anahtar kelimenin etrafındaki tüm konu alanına bakmak ve onu web sitesine entegre etmek daha faydalı olacaktır.

Rakipleri İncelemek

Rakiplerinizin anahtar kelimelerde nasıl sıralandığını öğrenmek de anahtar kelime araştırmalarında işinize yarayacak bir stratejidir. Bu strateji, rakiplerini ile aynı şeyi yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Anahtar kelimelerde de durum aynıdır. Bir anahtar kelimenin bir rakip için özel bir öneme sahip olması, sizin için aynı rolü oynadığı anlamına gelmez.

Ancak, rakiplerinizin özellikle hangi anahtar kelimelerle ilgilendiğini anladıktan sonra, bu bilgiyi anahtar kelime listenizi daha derinlemesine incelemek için kullanabilirsiniz. Bu yüzden bir rekabet analizi yapmak için mutlaka zaman ayırmalısınız.

Listenizdeki anahtar kelimeleri bir arama motoruna girin. Sonuçların en üstünde sizin yerinize rakip bir şirket görünüyorsa, anahtar kelime için sıralamanızı iyileştirmek için daha fazla çalışmanız gerekecektir. Aynı zamanda, rakiplerinizin önemsemediği anahtar kelimeleri de ihmal etmeyin. Belki de bu önemli kelimelerle SERP’lerde iyi bir konumu ele geçirebilirsiniz.

Yüksek rekabet nedeniyle hangi terimlerin sıralamasının daha zor olduğunu ve hangi terimlerin oldukça kolay trafik çektiğini anlamaya çalışın. Daha sonra, kısa ve uzun anahtar kelimelerin dengeli bir karışımını elde edebileceksiniz.

Şunu her zaman aklınızda tutun: Amaç, bir yandan hızlı sonuçlar verecek ve diğer yandan sizi daha büyük ve daha zor SEO hedeflerinize yaklaştıracak bir anahtar kelime listesine sahip olmaktır.

Tebrikler! Artık şirketiniz için doğru anahtar kelimelerin bir listesine ve dolayısıyla kısa ve uzun vadede iyi sıralamalar elde etmenin temeline sahipsiniz. Şimdi bir sonraki adım, bu anahtar kelimeleri bir SEO şablonunda düzenlemek ve yönetmek olmalıdır.

Her birkaç ayda bir kendi anahtar kelimelerinizi yeniden değerlendirmeniz tavsiye ederim. Üç ayda bir yapılan inceleme bana göre en ideal olandır. Bununla birlikte, anahtar kelimelerini daha sık kontrol eden şirketler de mevcuttur.

Arama motoru sonuç sayfalarında ne kadar fazla yer kazanırsanız, web sitenize o kadar fazla anahtar kelime ekleyebilirsiniz. Artık mevcut internet varlığınızı sürdürebileceğiniz ve aynı zamanda yeni alanlara girebileceğiniz bir noktaya geldiniz.

Daha Fazla SEO İçeriği İçin –> https://www.efehanyildiz.com/seo/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

efehanyildiz

Efelerin Efesi sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Ben bu sözü biraz değiştirip Efelerin Efesi değil, Dijitalin Efe’si sözü ile yola çıktım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu